Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Moskevská divadla

V Moskvě najdete kolem čtyřiceti profesionálních a nespočet amatérských divadel. Takže pokud v metropoli dostanete chuť obohatit svůj kulturní život návštěvou divadelního představení, budete mít rozhodně z čeho vybírat.

Zdejší divadla uvádějí hry nejrůznějších žánrů, svůj oblíbený si zde tak najde každý. Za zhlédnutí stojí hry současné i klasické, ruské i zahraniční. Dramatické umění bylo od pradávna důležitou součástí moskevské scény, zvláště od doby, kdy Konstantin Stanislavskij zavedl novou metodu hraní a proslavil Antona Čechova. Během sovětské éry se pak z jeviště sem tam ozýval kritický hlas. Kvůli svým kontroverzním hrám byl do exilu poslán například ředitel divadla Taganka Jurij Ljubimov. V současné době je již atmosféra na divadelní scéně mnohem uvolněnější. K nejslavnějším moskevským divadlům patří MCHAT a Bolšoj těatr, která většinou uvádějí klasiku. Méně známá divadla pak hrají spíše současnou tvorbu.


Foto: Velké divadlo   Autor: lambdageek

Moskvě si rozhodně nesmíte nechat ujít návštěvu Velkého divadla (Bolšoj těatr) produkujícího činoherní, operní a baletní představení. Jde o nejslavnější divadlo v celém Rusku, proto by jeho návštěva neměla chybět v programu žádného turisty. Večer zde strávený patří stále mezi nejromantičtější a nejzábavnější zážitky v Moskvě, a to zejména díky jedinečné atmosféře, kterou toto pompézní šestipatrové auditorium vyzařuje. Slavná operní a baletní scéna má na svém repertoáru řadu ruských i zahraničních děl, včetně slavného Labutího jezera, Korzára, Carské nevěsty, Zlatého věku, Borise Godunova či Lady Macbeth. V roce 1773 byl založen baletní soubor Velký balet, který patří k nejlepším a nejstarším v zemi. Divadlo je dnes jeho domovskou scénou.

Bolšoj těatr byl založen v roce 1776 Peterem Urussovem. Zdejší divadelní soubor hrál z počátku jen v soukromých rezidencích, teprve o čtyři roky později získal pro svou činnost budovu Petrovského divadla, která se stala jeho domovskou scénou. Právě zde vznikala první činoherní a operní představení. V roce 1805 byla budova Petrovského divadla zničena obrovským požárem, proto na jejím místě vyrostla budova nová. Ta byla v roce 1825 postavena podle návrhu ruského architekta s italskými kořeny Osipa Bové, který je rovněž autorem stavby nedaleké budovy Malého divadla.

Nově postavená budova se stala sídlem divadla, které bylo nazváno „Velkým“, protože opera a balet byly v té době považovány za žánry, které jsou činohře jaksi umělecky nadřazeny. Činoherní představení byla přesunuta do sousední budovy Moskevského Malého divadla. Ke slavnostnímu otevření budovy divadla Bolšoj těatr došlo dne 18. ledna1825 prologem „Triumfu múz“ s hudbou Alexeje Verstovského a Alexandra Alabjeva. Z počátku se divadlo zaměřovalo především na prezentaci děl ruských autorů – svou premiéru zde měla díla Petra Iljiče Čajkovského nebo Sergeje Rachmaninova. Autoři ze zahraničí se do zdejšího repertoáru začali dostávat až ve 40. letech 19. století.

O současný interiér divadla se zasloužil Albert Cavos, který zde vytvořil opravdu vznešenou výzdobu, která se s menšími úpravami dochovala dodnes. Za druhé světové války byla budova značně poškozena, když na ni dopadla německá bomba. Naštěstí však byla velmi rychle opravena a dnes patří díky své architektuře v ruském klasicistním stylu k nejkrásnějším divadelním budována světě.

Po rozpadu Sovětského svazu je Bolšoj těatr spojen s politikou, skandály a trpí poměrně častým střídáním zaměstnanců. I přesto však divadlo stále hraje a do budoucna jistě také hrát bude. Před nedávnem prošlo hlavní jeviště divadla rozsáhlou rekonstrukcí a další změny a úpravy se plánují. V současnosti pracuje v divadle více jak 900 herců, zpěváků, hudebníků a tanečníků. Abyste si mohli zajít na některé představení do Bolšoj těatru, budete si muset sáhnout asi hluboko do kapsy. Ceny vstupenek jsou totiž o dost dražší, než je tomu v jiných moskevských či ruských divadlech. Nejdražší jsou lístky na baletní představení, opery a koncerty jsou pak již relativně dostupné. Ceny se mohou pohybovat mezi 2000 – 2300 rublů, ale dobrý lístek je možné pořídit i za 120 – 500 rublů, záleží na programu. Nejvýhodněji mohou do divadla chodit studenti, kteří zaplatí za lístek směšných 20 rublů.

Dalším slavným moskevským divadlem je Moskovskij chudožestvěnnyj těatr, zkráceně MCHAT. Toto divadlo vzniklo v roce 1898 původně jako Moskevské umělecké divadlo (MCHT), teprve v roce 1920 se stalo divadlem akademickým. Jeho zakladateli byli Konstantin Sergejevič Stanislavskij a Vladimir Ivanovič Němirovič-Dančenko. V tomto divadle bylo uvedeno mnoho světových premiér, zejména pak hry Antona Pavloviče Čechova. Dnes v jeho repertoáru najdete taková díla jako například Višňový sad a Racek od A. P. Čechova, Bílá garda od M. Bulgakova, Oblomov od I. A. Gončarova, ale hraje se zde také Shakespearův Hamlet a Král Lear. Ceny lístků domácích autorů se pohybují od 150 do 350 rublů, ale zahraničních autorů až 1500 rublů. Kromě divadla samotného zde najdete i malé muzeum o jeho historii.

Mezi legendární moskevská divadla řadíme také divadlo Na Tagance, které se proslavilo hlavně díky svému vzpurnému řediteli Juriji Ljubimovi a nezkrotnému ruskému bardu Vladimiru Vysockému. V 80. letech 20. století byl Ljubimov kvůli svým provokativním hrám vyštván do londýnského exilu a zbaven ruského občanství. Dnes je však zpátky a v divadle nabízí prvotřídní klasická i současná díla, jako Mistr a Markétka, Divadelní román (Bulgakov), Doktor Živago, Evžen Oněgin, Hoře z rozumu, Vladimir Vysockij a Élektra. Ceny lístků v závislosti na hře a místě se pohybují mezi 110 až 1100 rubly.

Divadlo Lenkom není nijak okázalé a krásné, ale proslavilo se zejména svým hereckým souborem, který je považován za jeden z nejlepších v zemi. Nabízí bezpočet muzikálů a další nablýskaná představení, která zaujmou i rusky nehovořící diváky. V sousedství divadla je navíc příjemná restaurace Tramvaj, kde si můžete dát po představení něco dobrého na zub. Elegantní Malyj těatr byl otevřen v roce 1824 naproti velkého Bolšoje těatru. Uvádí zejména stěžejní dramata z 19. století. V srdci romantického Tverského bulváru najdete Moskovskij Dramatičeskij těatr Imeni Puškina postavený v 18. století nabízející různorodá představení. Na velké jeviště láká uznávané režiséry a menší jeviště jsou přenechány mladým začínajícím umělcům.

V divadle Satirikon působí jeden z nejtalentovanějších divadelních producentů v Moskvě, Konstantin Rajkin. Satirikon se dostal do širšího povědomí lidí na počátku 90. let 20. století, kdy uvedl neuvěřitelně nákladnou produkci Žebrácké opery. Rekordní výdaje za toto představení byly překonány teprve inscenací Rostandovy hry Chantecler, kdy se na jevišti objevili dokonce tančící kohouti, slepice a kachny. Po slavném herci Olegu Tabakovovi nese název další moskevské divadlo Těatr – Studia O. Tabakova. Největšího úspěchu dosáhlo toto divadlo uvedením her „Když jsem umírala“ a „Strýček Váňa“.


Foto: Kuklačevovo kočičí divadlo   Autor: Kevin Steele

V Moskvě existuje také řada dětských divadel, s kulturní výchovou se tak může začít už u poměrně malých dětí. Speciální dětská představení probíhají vždy v ruštině a většinou v dopoledních hodinách. Dětem slouží Moskevské dětské hudební divadlo, Kuklačevovo kočičí divadlo nebo divadlo Ugolog Děduški Durova, které je nejpopulárnější. Děduška Durov založil toto divadlo jako humánní alternativu k nelidskému zacházení se zvířaty, která jsou k vidění v cirkusech. Během zdejších představení si děti na jevišti prohlédnou řadu domácích zvířat, včetně koček, psů, hospodářských zvířat a výjimečně i medvěda. Jedním z nejoblíbenějších představení jsou „Myší dráhy“, kdy je dětem přibližováno dění kolem železnice. Mezi dětmi našlo zalíbení také Obrazcovovo loutkové divadlo a muzeum, které je největším loutkovým divadlem v Rusku s více jak 3000 loutkami.

Autor: Jana Přibylová

Předchozí články z Ruska:
Vánoce v Rusku se slaví dvakrát
Moskevský cirkus
Dějiny Moskvy - vzestupy a pády
Chamovniki
Kreml – neodmyslitelný symbol Ruska

Článek byl zobrazen 15 315 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko