Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

ZOH v Soči - sportovní klání ve stínu palem

Tak se Rusko konečně dočkalo! Právě začínající XXII. Zimní olympijské hry v Soči jsou úplně prvními zimními hrami na území Ruské federace a Rusové jsou na ně patřičně hrdí. Co nám tyto ZOH přinesou? Doufejme, že si z nich budeme pamatovat především úspěchy našich sportovců a ne jen trapasy v podobě společných toalet či několikrát zhasnuté olympijské pochodně.

Soči (Sochi) leží na pobřeží Černého moře v Krasnodarském kraji. Kulisu tomuto přibližně 300 tisícovému městu dělá mohutné pohoří Kavkaz. Na Soči se nabaluje mnoho předměstských oblastí, čímž vzniká tzv. Velké Soči, které se táhne v délce neuvěřitelných 147 kilometrů a v závislosti na pojetí evropských hranic, je někdy označováno za nejdelší město Evropy. Městská aglomerace má rozlohu 3502 kilometrů čtverečních a Soči je tak tři a půl krát větší než Moskva.

Soči, Rusko
Foto: Soči

V krajině Chazarů

Dějiny Soči jsou spojeny s Chazary, což byl kočovný kmen obývající oblast střední Asie. Oblast, kde dnes Soči stojí, jim patřila od 6. do 15. století. Chazarové vystavěli mnoho zajímavých budov, z nichž některé jsou zde k vidění ještě dnes. Chazary v nadvládě nad oblastí v 15. století vystřídali Turci, kteří byli nakonec roku 1829 poraženi Rusy a celá oblast připadla Rusku. Roku 1838 byla založena pevnost Aleksandrija, která byla o rok později přejmenována na Navaginské opevnění. Během Krymské války byla pevnost dosti poničena. Poté, co prošla rekonstrukcí byla pojmenována Dachovskij post. Až do roku 1896 neslo město, které kolem ní vyrostlo, tento název. Nakonec však bylo přejmenováno a dostalo název podle řeky Sochi klikatící se městem a ústící do Černého moře. Oficiálním městem se Soči stalo až roku 1917.

Letovisko pro zámožné Rusy

Už během první poloviny 20. století byl objeven potenciál Soči coby rekreačního střediska. Turistický ruch se zde rozvíjel prakticky od roku 1902. Poloha města na pobřeží Černého moře lákala čím dál více rekreantů. Nechybí zde totiž nic, co je potřeba pro pohodovou letní dovolenou - pobřeží je lemováno nádhernými oblázkovými plážemi, je omýváno čistým mořem a zdejší riviéru zastiňují palmy. Soči tak bývá často přezdíváno ruským Miami. Zásluhu na oblibě Soči má také velmi příjemné klima, v létě se teploty pohybují mezi 26 až 32 stupni Celsia a také v zimním období je oblast příjemně teplá, průměrné teploty v lednu a únoru se pohybují okolo 7 stupňů. Soči ležící na nejjižnější a nejteplejší výspě Ruska je tak zároveň nejsevernějším místem v Evropě, kde je možné pěstovat čaj.

katedrála v Soči, Rusko
Foto: katedrála v Soči

Soči se v první polovině 20. století stalo vyhledávanou destinací pro zámožné Rusy a dočkalo se dokonce takového věhlasu, že se do něj přijížděli rekreovat nejvyšší funkcionáři a své sídlo měl v Soči dokonce i Stalin. Také současný prezident Ruské federace, Vladimír Putin, zde má své sídlo, které využívá k neformálním politickým jednáním. Po rozpadu SSSR sice došlo k úpadku rekreační funkce města, ale v současnosti se již nejen mezi ruským obyvatelstvem opět těší velké oblibě - ekonomika Soči je na turistice a poskytování služeb závislá.

Město plné architektury i turistických lákadel

Soči má svým návštěvníkům rozhodně co nabídnout. Město je plné kulturních, historických i architektonických památek. Nejvýraznější dominantou města je katedrála Archanděla Michaela, který je patronem města. Jde o nejstarší ortodoxní kostel ve městě, vystavěn byl v letech 1874 až 1890. Krásnou stavbou je také budova arboreta v Soči z 19. století, kde je k vidění subtropická flóra a fauna. Nepřehlédnutelný je rovněž Stalinův pomník či ruiny byzantské baziliky. V Soči se nachází také balneologické lázně, které vyrostly na místě objevení léčivé syrovodíkové vody “Macesta”. Neméně turisticky atraktivní je i blízké okolí Soči, které je plné přírodních pokladů. Nedaleko se například rozkládá Sočinský národní park, který spadá pod Kavkazskou biosférickou rezervaci, jenž byla v roce 1999 zapsána na seznam památek Světového dědictví UNESCO. Sočinský národní park je nejstarším národním parkem v Rusku. Na ploše téměř 2000 kilometrů čtverečních se rozkládají subtropické lesy, které ve vyšších polohách střídají jehličnany, kosodřevina a alpské louky. Nejvyšším vrcholem je 2396 metrů vysoká hora Aibga. Park protíná množství turistických stezek a každým rokem do něj zavítá na 80 tisíc turistů.

Velkým turistickým lákadlem jsou také Agurské vodopády nacházející se na říčce Agura přibližně 12 km od centra Soči. Jde celkem o tři vodopády vysoké 21, 23 a 30 metrů, které se valí přes vápencové balvany a dole vytvářejí nádherná azurová jezírka. Na cestě k vodopádům je možné se zastavit ještě u jezírka, kterému se říká Čertova lázeň, nebo v jeskyni s názvem Čertova nora.

Radikální proměna přímořské destinace

V současnosti se však pozornost celého světa zaměřuje zejména na Olympijský park v Soči. Město se totiž stalo pořadatelem zimních olympijských her a ty jsou pro Rusko prestižní událostí, na kterou bylo třeba se důkladně připravit. Na konečný seznam kandidátů na pořadatelství ZOH se Soči dostalo společně s jihokorejským Pchjongčchangem (Pyeongchang) a rakouským Salzburgem. Nakonec bylo vítězství ruského Soči po dlouhém hlasování oznámeno na 119. zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Ciudad de Guatemala v červenci 2007.

Olympijská vesnice v Soči
Foto: Olympijská vesnice v horském středisku Krasnaja Poljana, autor: Martynova Anna - Shutterstock.com

Rusové se tak museli pustit do budování olympijské infrastruktury a kompletně tak změnili dosavadní tvář oblíbeného přímořského letoviska. Vystavěli četná sportoviště, hotelové čtvrti i železniční stanice. Zimní olympijské hry v Soči se odehrávají ve dvou centrech - přímo v Soči na pobřeží Černého moře a pak také v horském středisku Krasnaja Poljana, které patří mezi nejprestižnější a nejvyhledávanější centra zimních sportů v Rusku. Krasnaja Poljana se nachází přibližně 60 kilometrů východně od Soči a umožňuje lyžování pod kavkazskými štíty. Ve zdejším lyžařském areálu Rosa Khutor, který leží v rozmezí nadmořských výšek 560 až 2 320 metrů, se již v minulosti odehrávaly závody mezinárodního formátu - šlo například o Světový pohár v alpském lyžování v roce 2012. Suma, která byla na realizaci Olympijského parku vynaložena, je odhadována na 51 miliard dolarů, další miliardy pak byly použity na proměnu horských středisek. Zimní olympijské hry v Soči jsou tak údajně nejdražší v historii. Celkově Rusko na pořádání olympijských her vynaložilo údajně až závratný bilion korun.

Krasnaja Poljana, Soči, Rusko
Foto: sjezdovka v horském středisku Krasnaja Poljana

Stavby, které ohromují

Z důvodu konání ZOH vyrostlo v Soči několik monstrózních staveb. Na předměstí Soči je to například areál Adler, v němž se odehraje podstatná část zápasů a závodů. Tolik očekávané hokejové turnaje se budou odehrávat v Bolšoj aréně s kapacitou 12 tisíc diváků a menší hale Šajba. Slavnostní zahájení olympijských her proběhlo v paláci, jehož výstavba vyšla na jednu miliardu dolarů. V centru olympijského areálu bylo vybudováno náměstí, na němž dojde k udělování olympijských medailí - které jsou, jak jinak, než největší a nejtěžší v historii ZOH.

Kromě hokejových hal, rychlobruslařských či sáňkařských drah a dalších sportovišť byla v Soči vybudována také olympijská vesnička a celá čtvrť hotelů a bytů, které musí ubytovat jak sportovce, tak i fanoušky a novináře z celého světa. Některé hotelové areály jsou postaveny v typicky rusky monumentálním stylu a tak připomínají hrady a paláce. Pro tisíce novinářů bylo vystavěno rozlehlé středisko, odkud budou moci nepřetržitě informovat o událostech na ZOH. Renovací musela projít i železnice. Místní vlaková zastávka byla zastřešena a moderní hala je vyzdobena olympijskými symboly. V lyžařském resortu Rosa Khutor vyrostlo zase několik skokanských můstků, stane se tak dějištěm skoků na lyžích.

skokanský můstek v Soči
Foto: skokanský můstek pro Zimní olympijské hry 2014 v Soči, autor: Martynova Anna - Shutterstock.com

Marná snaha o dokonalost

Rusové se megalomanskou výstavbou snaží, aby se na jejich zimní olympijské hry jen tak nezapomnělo a zatím se jim to daří - jenomže ne zrovna tak, jak by si představovali. Letošní zimní olympijské hry se zdají být velmi kontroverzní. Hned od počátku musela vláda čelit kritice ekologických organizací, které upozorňovaly na to, že budou mnohá sportoviště v Soči vybudována v přílišné blízkosti kavkazských přírodních rezervací. Nad pořádáním ZOH v Soči se také neustále vznáší hrozba teroristického útoku a tak musely být vynaloženy nemalé prostředky pro zajištění bezpečnosti. A že to teroristé myslí vážně předvedli nedávno ve Volgogradu, kde zemřelo 34 lidí. Tyto olympijské hry tak budou spojeny také se všudypřítomnými policisty, přísnými kontrolami a lidé budou pod neustálým dohledem.

krasobruslařský stadion v Soči
Foto: krasobruslařský stadion v Soči, autor: Martynova Anna - Shutterstock.com

Velké pobouření veřejnosti vyvolala také informace o tom, že z důvodu pořádání olympijských her se město Soči pustilo do plošného utrácení toulavých psů a koček. Zvířata údajně narušují ráz města. Volně žijící psi a kočky jsou tráveni pomocí jedů a chytáni do speciálních pastí a vyváženi za město. Jen pár dnů před zahájením her se Soči potýkalo také s problémem týkajícím se ubytování. Některé hotely, které měly hostit novináře i sportovce ještě zdaleka nebyly hotové. Mnohé pokoje byly plné suti, v jiných netekla voda, nebo nesvítila světla. Chybějící podlaha, nebo nedodělaná koupelna také nebyla ničím výjimečným.

Před nedávnem veřejnost pobavila zpráva o opravdu nevšedním řešení záchodů v Soči. V jedné místnosti se vedle sebe nachází dvě ničím neoddělené mísy. Vše bylo nakonec vysvětleno tak, že šlo o ještě nedokončené toalety, kde měla být mezistěna teprve instalována. Záchody typu 2 v 1 už ale Rusku s největší pravděpodobností nikdo neodpáře. Jako by i olympijský oheň tušil, že budou hry v Soči poněkud komplikované, rozhodl se i on přidat svou trošku do mlýna - jen v Moskvě olympijská pochodeň zhasla nejméně čtyřikrát. Podobné negativní, ale i úsměvné informace začaly ještě před zahájením her zaplavovat internet a tak to vypadá, že XXII. Zimní olympijské hry v Soči nebudou až tak dokonalé, jak by si Rusko přálo.

ZOH v Soči
Foto: Olga Popova - Shutterstock.com

Nezbývá, než doufat, že první ruské zimní olympijské hry nakonec proběhnou bez větších komplikací a že podmínky v Soči výkony našich sportovců nijak neovlivní. Během 16 dnů trvajících Zimních olympijských her v Soči bude rozdáno 98 sad medailí v patnácti odvětvích (akrobatické lyžování, alpské lyžování, běh na lyžích, biatlon, boby, curling, hokej, krasobruslení, rychlobruslení, rychlobruslení na krátké dráze, saně, severská kombinace, skeleton, skoky na lyžích a snowboard). Olympijských her se zúčastní na 2500 sportovců z různých zemí světa. Kdo si letos odnese medaile a s kým se budeme moci těšit ze sportovních úspěchů? Nechejme se překvapit!

- jap -

Článek byl zobrazen 8 065 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko