Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Moskevský cirkus

Jedním z oblíbených způsobů trávení volného času jsou v Rusku návštěvy cirkusů. Pro Rusy je to tradiční forma zábavy, která patří k jejich kultuře stejně tak jako Mrazík, vodka nebo matrjošky.

Ruské cirkusy jsou oproti těm na západě mnohem větší a pompéznější. Alespoň jednou ročně zajde na představení polovina populace, což je znamení, že je ruský cirkus stále populární a oblíbený u všech generací. Lidé zde s úžasem sledují vzpínající se koně s akrobaty, vrčící lvy a tygry, cvičené medvědy, artisty na vysokém laně, ale také zábavné klauny.


Foto: Nikulinův cirkus

Ruský cirkus má kořeny ve středověké kočovné společnosti. Cirkusy v Rusku vede Ruská státní cirkusová společnost s názvem RosGoscCirk, která na každou sezónu přiřazuje své členy do jednotlivých cirkusů. Členové se neustále střídají, ale umělcům to nevadí, protože mají alespoň jistotu práce po celou dobu jejich aktivní kariéry. Mnoho z těchto cirkusových umělců dělá tuto práci proto, že ji zdědili po svých předcích. Z generace na generaci se tak předávají zkušenosti a dovednosti například v chůzi po laně nebo drezúře lvů. Každý, kdo k tomuto řemeslu jednou v mládí přičichne, se ho už většinou nevzdá.

Řada lidí má cirkusy z minulosti spojené se špatným zacházením a někdy až týráním zvířat. Ve většině ruských cirkusů se však již přístup ke zvířatům značně zlepšil a zachází se s nimi o mnoho šetrněji. V moskevských cirkusech tak dnes již nenarazíte na představení, při kterém by byla zvířata krutě týrána nebo nucena předvádět ponižující kousky.


Foto: Nikulinův cirkus

V celé rozlehlé zemi byste našli okolo čtyřiceti cirkusů, v samotné Moskvě jsou pak dva velké kamenné cirkusy – Cirkus Nikulin na Cvětném bulváru a Velký moskevský cirkus. Oba se těší velkému zájmu místních dětí a dospělých, ale také u zahraničních návštěvníků.

Velký moskevský cirkus je opravdu obrovský, dokáže totiž pojmout až 3400 diváků. Vystupují v něm stovky umělců a akrobatů a přibližně stejný počet zvířat. Návštěva tohoto cirkusu je opravdovým zážitkem a velkolepou podívanou, ze které budete odcházet ohromeni. Vstupenky pořídíte od 100 až do 450 rublů. Více informací najdete na webových stránkách www.circ.ru

Nikulinův cirkus je sice o něco menší, ale zato má větší historickou hodnotu. Byl založen již v roce 1880 jako Starý moskevský cirkus. Dnes však nese jméno po legendárním klaunovi a milovaném herci Juriji V. Nikulinovi, který zde po řadu let působil. Na rozdíl od jiných tradičních cirkusů se v Nikulinu konají představení zabývající se pouze jedním tématem, čímž jsou o něco soudržnější. Ale podstata je stejná, jako všude jinde – k vidění je zde spousta umělců na hrazdě, provazolezců a cvičených zvířat. Cena za vystoupení se pohybuje od 50 až do 500 rublů. Lístky jsou k dostání v cirkusových pokladnách. Podrobnější informace poskytne stránka www.circusnikulin.ru


Foto: Nikulinův cirkus

Představení moskevských státních cirkusů neprobíhají ve stanech jako cirkusy, na které jsme zvyklí v našich zeměpisných šířkách – budova sice stan tvarem trošku připomíná, ale je postavena z klasického kamene.

Obyvatelé mnoha českých měst se mohou v tomto roce vypravit na představení tradičního, světoznámého ruského ledového cirkusu, který do České republiky zavítal po 25 letech. I když je ledový cirkus v celé cirkusové rodině poměrně mladou odnoží, podařilo se mu během poměrně krátké doby získat uznání jako jednoho z neokázalejších uměleckých žánrů. Tento cirkus patří k celosvětové špičce, jelikož je jediným cirkusem, který divákům předvede bruslící medvědy, kteří se na ledu pohybují stejně tak dobře jako lidé. Kromě nich mohou návštěvníci spatřit také cvičené kočky, psy a spoustu artistických výkonů ve výpravné kostýmní show.

Ruský ledový cirkus není klasickou lední revue, ale spíše cirkusovým představením na ledě. Artisté musí perfektně ovládat krasobruslařské techniky, ale také složité cirkusové výkony. Jejich každodenním chlebem jsou náročné kombinace akrobatického skákání, žonglování nebo akrobacie na tyči – a to všechno samozřejmě na ledě a s bruslemi na nohou. Celkem na ledě během tohoto atraktivního představení vystoupí přes 35 nejlepších ruských artistů a drezérů. Představení je určeno pro všechny věkové kategorie, jak pro děti, tak i pro jejich rodiče. Ruský ledový cirkus už procestoval kus světa, vidět jej mohli například diváci v Indii, Maďarsku, Kataru, Číně, Francii, USA a mnoha dalších zemích.

- jap -

Další články z Ruska
Vánoce v Rusku se slaví dvakrát
Moskevská divadla
Dějiny Moskvy - vzestupy a pády
Chamovniki
Kreml - neodmyslitelný symbol Ruska

Článek byl zobrazen 17 001 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko